Djupdykning och grabb-båt

Hej hej
David som skriver för ovanlighetens skull 🙂
I förra inlägget hade vi Ninas bror Gustav med flickvännen Rebecca på besök. Precis efter att dom åkte så kom nya gäster, nu var det mina tre kompisar Francesco, Ola och Daniel som skulle vara här i 2 veckor. Eftersom vi alla gillar att fridyka så var tanken att det skulle vara ganska mycket fokus på det, vilket det blev. Fridykning är rent tekniskt egentligen bara vanlig snorkling men där man gör längre och djupare dyk än vad en vanlig ”snorklare” gör.
När grabbarna kom låg vi i Deshaies på Guadeloupe som nästan har blivit en hemmahamn för oss eftersom vi varit här så många gånger nu. Det första som hände efter att grabbarna kommit till båten och fått sova bort lite jet-lag var att den ensamme delfinen kom på återbesök. Nu fick vi allihopa möjligheten att simmar runt med delfinen och leka med den, bra start på en dyksemester!
Vi hängde i Deshaies i två dagar och dök lite här i omgivningen. Vi hittade bland annat en superhäftig 20 meter lång undervattensgrotta med en öppning i varje ändå som man kunde simma igenom. Att simma från ena änden till andra tog ca 30-60 sekunder beroende på hur snabbt man simmade.


Vi åkte därefter upp till Antigua där Nina hoppade av båten för att sätta sig på ett flyg till San Francisco och hälsa på sin kompis Lotta i några dagar. Så nu var det bara 4 grabbar på båten. Under tiden Nina var borta seglade vi varvet runt Antigua, var ute på den öde ön Sandy Island och hann med ett par stycken schyssta dyk på Antiguas sydöstkust. Vi hann även prova igenom en hel del rom och kom fram till att Antiguas egna rom för 70 kr flaskan (1,75 liter) verkligen inte är dålig! 😀
Det häftigaste dyket på Antigua var nog ett ställe som heter Sunken Rock. Det är en stenpelare som sticker upp från 25 meters djup ändå upp till 1,5 m under vattenytan. Runt denna pelare fanns gott om fisk och även en häftig ravin som man kunde simma genom. Jag såg även en liten haj (Nurse shark). När vi gjorde dessa dyk låg vid med Mathilda i viken som heter Indian Creek och tog Jördis ut till Sunken Rock.

Vi fortsatte ner till English Harbour (där Nina och jag varit förut) och även där utanför kunde vi göra en hel del bra dyk. Vi gjorde alla nya rekorddyk i princip varje dag när vi var ute, både när det gäller tid och djup. Mitt längsta dyk i tid blev 2 min och 32 sekunder under ytan, på 11 m djup.
Efter några lata dagar i English Harbour där det även finns en fin strand så kom Nina tillbaka till båten och vi åkte tillbaka ner till Guadeloupe.


Tillbaka på Guadeloupe åkte vi ner till Pigeon Island. Under hela vår resa är det nog här vi sett mest fisk. Även här blev det nya personbästadyk för alla men nu på djup. Jag tog mig förbi 30meters-gränsen med ett dyk på 30,2 meter under ytan, tidsåtgång 1min 40 sek. När vi gör såna här djupa och långa dyk är vi väldigt noga med säkerheten. På dom djupa dyken var det två personer som tittade på när en dök och när den som dök var på väg upp blev den mött av en av övervakarna vid ca 10m djup.
Det är en fantastisk känsla att vara på 30 meters djup med ingen annan utrustning än ditt cyklop (och en dykklocka som mäter djup och dyktid).


Sista dagen med grabbarna på båten så hyrde vi en bil och åkte ut till djungeln för en lättare vandring. Regnskogen här är verkligen lika fantastisk som lättillgänglig. Man parkerar med bilen vid vägen och 30 sekunder senare står man mitt i en tät regnskog. Vi avslutade med ett välbehövligt sötvattenbad i en flod.


Nu har grabbarna åkt hem och det är bara Nina och jag igen. Detta betyder att vår vistelse här i Karibien börjar närma sig slutet. Vi kommer nu lägga ca en vecka på att fixa lite saker på båten samt handla mat, fylla på bränsle, vatten, gas, osv. Det är lite småsaker som behöver lagas och motorn ska få lite service. När vi är klara med allt detta och vädret ser bra ut så kommer vi sätta kurs mot Azorerna och därefter Skottland. Denna gång blir det bara Nina och jag på Atlanten vilket framförallt betyder att nattpassen kommer bli dubbelt så långa. Men det kommer bli häftigt också och framförallt kommer det bli kul att komma hem och träffa alla igen! 🙂

Vi kommer att göra en kort uppdatering precis innan vi startar överseglingen till Azorerna.

4 Comments

 1. Daniel
  maj 3, 2019

  Stort tack för 2 härliga veckor i Karibien!

  Svara
  1. David Johansson
   maj 4, 2019

   Stort tack själv Danne! Så jäkla kul att ni kom! 😀

   Svara
 2. Roger Johansson
  maj 3, 2019

  Vi förstår att ni blir kvar där lite längre än beräknat så härligt som ni verkar ha det.
  Ni försvann från ”Tacken” den 26/4 och syns fortfarande inte till.
  Trippen över Atlanten till Azorerna är ju bra mycket längre, hur lång tid tror ni det tar?

  Ha det så bra också i fortsättningen.

  Mona och Roger

  Svara
  1. David Johansson
   maj 4, 2019

   Ja jag vet inte varför den inte uppdaterar ibland när vi ligger för ankar. Vi ligger iallafall kvar i viken vid Deshaies.
   Ja det känns lite sorgligt att behöva ta avsked till Karibien, det har varit härliga månader här.
   Ja till Azorerna är det ungefär lika långt som det var förra gången över Atlanten fågelvägen. Men nu kan vi inte åka fågelvägen utan kommer behöva åka lite norrut först innan vi viker av österut för att få bra vindar. Så det kommer bli längre! Sen blir det ju en bra bit ytterligare efter att vi kommit till Azorerna innan vi är i Europa. Till Azorerna räknar vi ca 3 veckor

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *