Martinique, St Lucia och Dominica med Hanna

Det här blogginlägget publiceras senare än vad som var tanken. Det har varit färdigt sedan Hanna åkte hem till Sverige den 2a februari, men tyvärr har vi inte hittat något ställe med tillräckligt bra internet för att publicera den.

3e februari 2019

Igår åkte Hanna tillbaka till Sverige. Hon tog färja från Dominica till Martinique och vi är kvar på Dominica. Vi har haft två fantastiska veckor med tuff segling, härligt häng och underbara naturupplevelser, så som hikes på St Lucia, snorkling på Martinique och canyoing på Dominica.

Efter att vi lämnat Fort de France på Martinique seglade vi en liten kort seglats och la oss i en vik som heter Anse Noire. Viken kantades av klippor och grottor och längst in var det en svart sandstrand. Längs klipporna var det fin snorkling och det var riktigt coolt att simma in i grottorna. Efter två dagar fortsatte vi söderut mot St Lucia. Det blåste på bra och var stora vågor snett framifrån så Hanna fick ingen mjukstart på seglingsfronten direkt.

Här är tre videos från när vi snorklar vid Anse Noire

Halvvägs ner på St Lucia ankrade vi vid Anse Cochon. Det var en underbar vik där det låg ett hotell med en trevlig restaurang och strandbar. Efter en natt där seglade vi vidare ner till Soufriere och Les Pitons. En av dagarna gick David och jag en promenad för att kolla om vi kunde hitta stigen som leder upp till Gros Piton. Vi tog Jördis in till stranden och drog upp henne en bit. Efter en 45-minuters promenad utan resultat kom vi tillbaka till stranden och upptäckte till vår förskräckelse att Jördis inte låg kvar… Jag var så arg att vi inte hade låst fast henne den här gången (vilket vi alltid brukar göra annars) och började fundera var närmaste stället var som vi kunde köpa en ny jolle. Vi stod och kollade ut på de andra båtarna och då ser vi att hon ligger förtöjd på en av de närmaste båtarna. Det var en sådan lättnad! David simmade till båten och ägarna berättade att de hade sett att Jördis hade börjat driva ut i takt med att högvatten kom (något som jag och David helt hade glömt bort skulle ske…). Så de hade hämtat upp henne och väntat på att vi skulle komma tillbaka.

Dagen därpå gick vi en hike upp till en utsiktsplats mellan Gros och Petit Piton, med fantastisk utsikt över havet och de två bergen. Det var en omarkerad trail och stundvis var det väldigt svårt att se stigen överhuvudtaget. Hanna blev anfallen av pissmyror och vi alla hade mängder av taggbollar i kläderna och håret när vi kom fram. Utsikten när vi kom fram övervägde dock jobbigheten att ta sig upp.

Efter tre nätter seglade vi tillbaka norrut och vår plan var att segla hela vägen till Dominica, ca 20 timmars segling. Konstant regn och stark vind gjorde dock att vi skrotade den planen och stannade till på Martinique igen på kvällen. Vi kom fram till Dominica runt 15 på måndagen efter ytterligare en ganska hård segling med mycket vågor och starka vindar snett framifrån. Den första platsen vi stannade på på Dominica var Roseau vilket är huvudstaden som ligger på sydvästra sidan. Dominica drabbades väldigt hårt av orkanen Maria i september 2017. Den gick från att dagen innan ha klassats som en kategori 3 till att på morgonen innan den skulle slå till klassas som en kategori 5 och den drog fram rakt över ön. Nästan all grönska försvann och flera byggnader och hus förstördes. De har fortfarande inte lyckats återställa allt, flera hus och hotell står öde och när vi pratade med några locals sa de att vegetationen är ca 30% av vad den tidigare var. Som nyanländ är det sistnämnda svårt att förstå eftersom Dominica är en extremt grön ö med mycket skog.

Vi hade bokat canyoing med Extreme Dominica för tisdagen. Kl 9 blev vi upphämtade i närheten av båten och körda till deras stuga uppe i bergen där vi fick all utrustning och vi fick öva på att repellera (fira sig nedför någonting med hjälp av rep). Det var David, Hanna och jag plus två guider. Canyoing är när man tar sig nedför en ravin som är delvis fylld med vatten. Vi repellerade, hoppade eller åkte på rumpan ner för vattenfall, gick där det var torrt och simmade när det var mycket vatten. Vid det sista vattenfallet satte de upp en zipline som vi åkte ner längst. Det var så kul!! Som David uttyckte det ”En bättre lekplats för man leta efter!” Det var dessutom ett roligt sätt att se naturen, vi var helt ensamma i ravinen och det var extremt vackert.

Dagen efter fortsatte vi norrut mot Portmouth och Prince Rupert Bay. Vi hade läst om en vacker strand som heter Secret Bay och vi tänkte att vi kunde ankra där över dagen och bada och sola. Vi var helt ensamma på stranden och det var så lugnt väder att vi bestämde oss för att ligga kvar över natten. Det var ett riktigt bra beslut! Vi gjorde upp en eld på stranden och satt och kollade solnedgången. Dagen efter var vi ensamma hela dagen igen. På fredagen åkte vi söderut mot Roseau igen för att Hanna skulle hinna med sin färja till Martinique.

Nu är det bara David och jag igen på båten, planen är att vara kvar på Dominica ett tag för att sedan röra oss norrut.

4 Comments

 1. Jan
  februari 13, 2019

  Sååå roligt att läsa er dagbok och se de häftiga och fina bilderna. När jag såg bilderna från Canoyingen kommer jag ihåg hur häftigt det var när vi alla var tillsammans på Korsika och genomförde Canoying. Riktigt ryser av välbehag och minnet av känslan av spänning. Men er omgivning ser ut att vara bra mycket häftigare och vackrare.Puss

  Svara
  1. Nina Holtz
   februari 13, 2019

   Va roligt att du gillar inlägget pappa 😊

   Svara
 2. Hanna
  februari 13, 2019

  sååå härliga minnen och sååå härliga veckor! så kul att ni gjorde en film av canyoningen också! Saknar hänget och upplevelserna med er, snöslask och jobb är inte lika kul 🙁 Verkar som ni har det fortsatt grymt på Dominica. Längtar efter nästa blogginlägg och följa allt ni gör! stor kraam

  Svara
  1. Nina Holtz
   februari 13, 2019

   Det var verkligen fantastiskt kul att du var här Hanna 😍 Vi saknar dig!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *