Storm och delfiner på Biscaya

Hej, David här för ovanlighetens skull (i vanliga fall är det Nina som skriver).

Vi har passerat Biscaya!
Det har helt klart varit de mest händelserika 3 dygnen sedan resan började. Fantastiskt fint men även läskigt!

Passagen övre Biscayabukten sägs vara den värsta passagen man gör när man gör en resa som vi gör. Detta eftersom nordatlantens vindar och vågor ofta kommer in och skapar väldigt grov sjö när det grundar upp i delar av bukten. Vi har därför varit noga med att kolla väderprognoserna och aldrig någonsin har vi tidigare suttit och väntat in nästa uppdatering av väderprognosen likt en valvaka.
Helgens vindar skulle inte vara ideala men dom skulle vara OK. Och framför allt skulle det inte bli bättre ifall vi väntade ytterligare en vecka. Nu skulle vi få 1,5 dygn av för lite vindar och 2 dygn med ganska starka vindar bakifrån på upp emot 18m/s men mest runt 15 m/s. Det va vad prognosen sa…

Vi lämnade Falmouth i torsdags kväll i nästintill stiltje och körde motor fram till lördag morgon.
Vi hade det riktigt trevligt, solen sken och vi fick sällskap av delfiner.

Vid ca kl 08 på lördagmorgonen började det komma lite vind. Vi drog ut lite segel och var glada att kunna stänga av motorn. Vi seglade i ca 2h i sakta mak eftersom vi inte ville sätta upp för mycket segel i vetskapen om att det skulle börja blåsa mer.
Pang! Helt utan förvarning börjar det blåsa likt inget annat och båten viker ner sig ordentligt! Vindinstrumenten visar direkt 25 m/s, dvs väldigt mycket mer än prognosen utlovade.
Vi släpper skoten och försöker rulla in förseglet lite till. Allt fladdrar och det låter som en kulspruta när seglet fladdrar i vinden. Vi lyckas tillslut rulla in förseglet tillräckligt men allt fladder gjorde att skotet trasslade in sig i vanten. Men vi kunde börja segla med vinden i den riktning det blåste. Autopiloten sa ifrån direkt när det började blåsa så det var bara att börja styra manuellt. Vi fick senare kapa skoten med kniv och sätta nya.
Den värsta vinden höll på i ca en timme där högsta vindstyrkan våra instrument uppmätte var 32 m/s.
Efter en timme sjönk vindstyrkan till ”bara” 20 m/s och så höll det sig sen i ca 10h med sakta avtagande hastighet.
Mathilda skötte sig väldigt bra i vinden och vi kände oss faktiskt väldigt trygga så fort vi hade fått ordning på seglen.
Lagom till mörkret åter kom på lördagkvällen var vi nere i vindstyrka enligt vad prognosen hade lovat, dock krävdes det fortfarande manuell styrning och alla var ganska trötta och utmattade. Först på söndag morgon sätter vi igång autopiloten igen och man kan äntligen slappna av lite mer. Vi sover och äter i omgångar och vinden mojnar mer och mer. Solen tittar fram och delfinerna kommer tillbaka. Vi klarade det!
Seglet har fått sig ganska mycket skador på UV-skyddet (går att laga), fästet till en lampa i spridarna blåste sönder (går nog att laga), en kontakt till VHF-radion ramlades det på så den gick sönder. Men inga allvarliga skador!
Kort summerat har vi blivit en ordentlig erfarenhet rikare!

Nu ligger vi i La Caruna i Spanien. Solen skiner och det är verkligen stor skillnad i värme. Det är en häftig känsla att känna hur det nu blir varmare och varmare för varje sjömil söderut.
Här kommer vi lämna av Ola. Nina och jag fortsätter söderut redan idag eftersom vindarna ska bli sämre efter onsdag och vi måste komma neråt. Planen är att komma till Porto på onsdag morgon och sen ligga där några dagar för att vänta ut bättre väder. Då har vi även tid att lämna seglet på reparation och göra annat fix.

Efter en promenad genom La Caruna och en lunch på stan är vi nu reda att åka vidare, ingen rast och ingen ro 🙂

10 Comments

 1. Roger Johansson
  oktober 8, 2018

  Spännande läsning, nästan full storm, det är väl över 35m/s.
  Man har ju läst berättelser om hur det kan vara över Biscya och det verkar ju ni fått pröva på, kanske tur att ni hade sällskap.
  Om jag inte mins fel så skulle det vara uppemot 18 m/s östlig vind enligt en vädersajt jag kollade men det kan väl inte ha varit östlig vind ni hade.
  Gör ni några fler strandhugg i Portugal än i Porto, det finns många fina ställen längs Portugals kust norr om Lissabon.

  Ha det bra

  Roger o Mona

  Svara
  1. David Johansson
   oktober 8, 2018

   Vi hade nordvästliga vindar som övergick till nord när det mojnade.
   Nu har vi åkt igen. Blir inget stopp före Porto men före Lissabon blir det nog några stopp.
   Kul att ni följer så aktivt.

   Svara
   1. Roger Johansson
    oktober 8, 2018

    Jo, jag såg ett ni har kommit iväg en bit, i appen jag har laddat ner så kan man se om ni går med motor eller seglar, det är väl något du måste knappa in själv men jag tycker det verkar som att när ni går för motor så ligger ni rätt stadigt på 6 knop. Ni verkar ju kunna åka rätt långt på en tank.

    Roger

    Svara
    1. David Johansson
     oktober 9, 2018

     Nä vi anger inte någon sådan information. Det är appen själv som gissar. Jo vi har 530 liter diesel så vi kan åka några dagar.

     Svara
     1. Roger Johansson
      oktober 9, 2018

      Ser att ni kommit till Porto nu, var det en lugn seglats ned, ni följde ju kusten tidvis rätt nära som det såg ut, ett tag såg det ut som ni var långt upp på land🙈, skulle ni stanna där ett par dagar?

      Roger

 2. Jan Holtz
  oktober 8, 2018

  Wow vilken häftig S E G L I N G!! Ja som sagt nu vet ni vad det handlar om. Underbart med delfinerna och de fantastiskt fina bilderna. Det skänns också väldigt lugnande för en Pappa att höra att Matilda uppför sig så bra i sjön 😊. Alltid lika roligt att läsa er blogg. Bra jobbat! Kramar Pappsi.

  Svara
 3. Charlotte
  oktober 9, 2018

  Så häftigt med delfinerna!

  Svara
 4. Roger Johansson
  oktober 13, 2018

  Inget nytt från Porto? och seglatsen ned dit.
  Roger

  Svara
  1. David Johansson
   oktober 16, 2018

   Det kommer. Vi orkar inte skriva i bloggen riktigt varje dag 😉

   Svara
 5. Hanna
  oktober 14, 2018

  Så skönt att det gick så bra trots allt! Skönt med värme och kul med delfinerna 🙂

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *